Kontakt: : 61 651 86 00

Kącik kulinarny

Home  >>  Kącik kulinarny

Giovanni Michele Malduca poleca:

Gnocchetti Sardi con salsiccia

składniki [4 osoby]:

360g makaronu Gnocchetti Sardi [suchy przed ugotowaniem]

200g surowej kiełbasy

100g biała fasola cannellini [może być z puszki]

1 szt. mała cebulka

800g dojrzałych pomidorów

80g ser Pecorino Sardo [można zastąpić serem Pecorino Romano ale w ilości 50g ponieważ jest

intensywniejszy]

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

sól / pieprz do smaku

przygotowanie:

1. Przygotowanie sosu – smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli i następnie dodajemy rozdrobnioną kiełbasę [kiełbasę pozbawiamy osłonki i rozdrabniamy rękoma] i wrzucamy do cebuli. Po usmażeniu kiełbasy dodajemy 100g ugotowanej fasoli i pomidory [pomidory powinny być sparzone i obrane ze skórki oraz rozdrobnione w blenderze]. Sól pieprz do smaku. Całość gotujemy około 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu tak by otrzymać gęsty sos. Po ugotowaniu sosu dodajemy ser Pecorino Sardo i mieszamy, można jeszcze dodać sól do smaku.

2. Gotujemy makaron, z chwilą kiedy sos jest już gotowy. Makaron musi być al dente.

3. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu, dodajemy makaron do sosu i przez okolo dwie minuty, na małym ogniu gotujemy całość. Serwujemy na talerzu skrapiając potrawę odrobiną oliwy z oliwek extra virgin.

Smacznego,

Giovanni Michele Malduca

 

Zuppa di Pesce (Cagliari)

składniki [4 osoby]

1 000g ryba [filet rybny, różne ryby]

500g małze (cozze i vongole)

4 szt. krewetki duże

2 szt. ostre papryczki

2 ząbki czosnku

150 ml wina białego

1 pęczek pietruszki

250g dojrzałych pomidorów

świeża bazylia

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

4 grzanki z białego pieczywa

sól / pieprz do smaku

przygotowanie

1. Filetujemy rybę i kroimy ją na kawałki wielkości kostek domina

2. Kroimy pomidory – każdy pomidor powinien być pokrojony na 8 części

3. Obieramy czosnek, ostrą paprykę i siekamy, a następnie wrzucamy do średniej wielkości garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy krewetki, małże i jak się małże otworzą dolewamy wino na ok. 1 minutę – po tym czasie wyciągamy krewetki i małżei odkładamy je na bok. Do otrzymanego sosu dodajemy pokrojone pomidory i dusimy ok. 10 minut. Po 10 minutach dodajemy kawałki ryb i dolewamy wodę do poziomu ryb [zalewamy ryby] i gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie dodajemy małże i krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Do garnak dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki i zakrywamy garnek pokrywką na ok. 5 minut.

4. Przygotowujemy grzanki, które poceiramy ząbkami czosnku.

5. Grzanki układamy na dnie talerza i zalewamy zupą z garnka, na którą dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek.

Smacznego,

Giovanni Michele Malduca